Kelan opinto- ja koulumatkatuki

Opiskelijat voivat saada Kelasta erilaisia tukia peruskoulun jälkeisiin opintoihin esim. opintoraha. Alle 17-vuotiaana sinusta maksetaan lapsilisää etkä voi saada opintorahaa. Opintoraha on valtion maksama avustus. Se maksetaan kuukausittain tilillesi. Voit saada sitä opintoihin lukiossa, kun olet täyttänyt 17 vuotta. Opintotuki voidaan myöntää aikaisintaan hakemuksen saapumiskuukauden alusta alkaen. Hakemuksesi on siis oltava perillä Kelassa tai oppilaitoksessasi sen kuukauden aikana, josta lähtien haluat tukea saada. Hakemusta voit kuitenkin tarvittaessa täydentää jälkikäteen esimerkiksi liitteillä.

Sinun kannattaa hakea opintotuki kerralla koko opiskeluajalle. Hae opintotukea verkossa. Asiointipalveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla. Vaihtoehtoisesti voit täyttää lomakkeen OT1 ja toimittaa sen mihin tahansa Kelan toimistoon tai oppilaitokseesi. Opintotuen myöntäminen ja maksaminen edellyttävät, että edistyt opinnoissa.

Koulumatkatuki korvaa päivittäisten koulumatkojen kustannuksia. Kela maksaa koulumatkatukea ammatillisessa oppilaitoksessa ja lukiossa opiskeleville.

Voit saada koulumatkatukea, kun koulumatkan pituus on vähintään 10 kilometriä

Voit saada koulumatkatukea ensisijaisesti matkoihisi julkisella liikenteellä tai koulukuljetuksella.

1. Koulumatkatuki haetaan erikseen joka lukuvuodeksi (1.8.–31.7.).
2. Täytä lomake Koulumatkatukihakemus (KM1) ja jätä se omaan oppilaitokseesi.
3. Oppilaitos tarkistaa hakemuksen tiedot ja antaa sinulle ostotodistuksen, johon on merkitty lipun ostokerrat ja ostoajankohdat. Ostotodistuksella voit ostaa linja-auto- tai juna-lipun VR:n ja Matkahuollon lipunmyynnistä koulumatkatuella alennettuun hintaan.
4. Saat Kelasta kirjallisen päätöksen.