lataus

 

Ajankohtaista

NippoN - yhdessä eteenpäin! seminaari 9.11.2018 klo 9.30-15:30

Paikka: Opetushallitus, Hakanemenranta 6, Helsinki

Opetushallituksen ja Ippo-hankkeen yhdessä järjestämässä seminaarissa pääset tutustumaan Japanin kielen ja kulttuurin opetukseen yleissivistävissä oppilaitoksissa. Ohjelmassa mm. Japanin suurlähettilään puheenvuoro, keskustelua japanin kielen merkityksestä työelämässä, lukiouudistuksen esittely, eri kouluasteiden ja järjestöiden tekemä Japani-yhteistyö, yleisötapahtumat, Aasian ja Afrikan kielten opetuksen tulevaisuudennäkymät. Pääset verkostoitumaan Japanin kielen ja kulttuurin opetuksesta kiinnostuneiden kanssa, ja saat ideoita ja inspiraatiota. Mukana mm. edustajia ammatillisten oppilaitosten Japani-verkosto Hanakosta, Helsingin ja Turun yliopistosta. Opetushallituksen rahoittamat Japani-hankkeet esittäytyvät. Iltapäivällä kiinnostavia työpajoja. Seminaari on ilmainen. Vaikka pääpaino on japanissa, käytänteet ja toimintamallit ovat varmasti sovellettavissa muihin Aasian ja Afrikan kieliin.

Seminaariin voit ilmoittautua tästä: Ilmoittautumislinkki

Alustavan ohjelman voi ladata tästä.

 

Euroopan komission kielipäivä 28.9.2018 klo 9:00-14:00

Järjestäjät: Svenska nu verkosto ja Euroopan komissio

Paikka:  HANASAARI , Ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus, Hanasaarenranta 5, 02100 Espoo

Ippo-hanke on mukana järjestämässä Euroopan kielipäivän tehtäväratoja peruskoululaisille.  

 

 KV-valtionavustuspäivä 14.9.2018 klo 9:30-15:30

Järjestäjät: OPH, Ippo, GLOPS, NEST-keskus, Lezhi-hanke, Svenskspråkiga internationaliseringsprojekt 

Paikka:OPH, Hakaniemenranta, Helsinki

KOULUTUS- JA VERKOSTOITUMISPÄIVÄ KANSAINVÄLISYYDEN VALTIONAVUSTUKSEN HAKIJOILLE 2018

 

Japani-päivä Annantalolla Helsingissä su 9.9.2018

Paikka: Annantalo, Annankatu 30, 00100 Helsinki.

Ilmainen yleisötapahtuma. Talo on täynnä japanilaiseen kulttuuriin ja arkipäivään liittyvää toimintaa: erilaisia esityksiä, budo-taistelulajinäytöksiä, musiikkia, luentoja ja japanilaista ruokaa. Työpajoissa kävijä voi mm. kokeilla mangan, ikebanan ja origamin tekemistä, oppia kalligrafiaa ja haikujen tekemistä sekä tutustua teeseremonian saloihin. Ippo-hankkeen koordinaattori Ulla Saari pitää luennon japanin kielen opiskelusta peruskoulussa ja lukiossa klo 14:30-15:00. Lisätietoa tästä linkistä.

 

 

Polkuja Aasiaan - päivä. 18.5.2018 klo 9:30-14:00

Paikka: Espoon Omnia, Kirkkokatu 16, 02770 Espoo

Järjestäjät: mm. Omnia, Hanako International-hanke, Ippo-hanke, Koulutuskeskus Salpaus, LeZhi-hanke, ChiNet , Omnian Korea-verkosto, Korea TechNet, Omnia India Network. Opetushallitus rahoittaa hanketta.

Ilmainen yleisötapahtuma, jossa esittäytyvät Kiina. Korea, Japani ja Intia. Ständejä, työpisteitä, visailuja, makuja, musiikkia eri Aasian maista. Nuoret kertovat kokemuksistaan (mm. oppilasvaihdossa ja työssäoppimisessa) eri Aasian maissa. Erityisesti koululaisryhmät tervetulleita tututstumaan Aasiaan, hiukan eri vinkkeleistä ja aivan kotikulmilla!

Kv-treffit to - pe 19. - 20.4.2018 Silja Europalla

Opetushallituksen kansainvälisyyskoordinaattorit järjestävät koulutus- ja verkostoitumistapahtuman kansainvälisyyttä eri tavoin edistäville opettajille, rehtoreille ja koulujen kansainvälisyyttä tukeville järjestöille. Seilaamme Silja Europalla Helsingistä Tallinnaan ja takaisin keskustellen, oppien ja innostuen kansainvälisyydestä eri muodoissaan.  KV-päivillä on myös japanin opetuksen työpaja, joten kaikki japanin opetuksesta kiinnostuneet opettajat ja opetuksen järjestäjät lämpimästi tervetuloa verkostoitumaan ja vaihtamaan kuulumisia! ​​Viimeinen ilmoittautumispäviä on 19.3. 

Ilmoittautumislinkki kv-treffeille löytyy tästä .

Kv-päivien ohjelma löytyy tästä

Haku Ippo to Japan- kulttuurivaihtoon Hamamatsuun parhaillaan käynnissä. Kyseessä on Hamamatsu-Suomi seuran järjestämä Japanilaiseen kulttuuriin ja elämäntapaan tutustumisen kotimajoitusohjelma. Vapaaehtoistyö- ja opiskelujakso Japanissa kesällä 2018 lisää suomalaisnuorten ymmärrystä kulttuureista ja kansainvälisyydestä.  Kulttuurivaihtoon valitut kolme henkilöä saavat stipendin, joka kattaa matkat ja oleskelukulut Japanissa n. kuukauden ajan. Kulttuurivaihtoon voivat hakea:

• 16-22-vuotiaat (toisen ja korkea-asteen opiskelijat), jotka ovat opiskelleet japanin kieltä
• Suomessa japanin kielen puhetilaisuuteen osallistuneet henkilöt (ennen kesää 2018)
• Japanilaisesta kulttuurista ja japanilaisista kiinnostuneet
• Sosiaalisessa mediassa tietoa välittävät henkilöt (toivotaan Miyakodan mainostamista)
• Japanilaiseen palvelukulttuuriin perehtymisestä kiinnostuneet

Lisätietoa ohjelmasta löydät tästä  ja tästä    .

Hakulomake on ladattavissa tästä .

Vuonna 2017 kulttuurivaihdossa olleiden kertomuksia voi lukea Ippo-hankkeen blogista

Lisätietoa  voi kysyä osoitteesta ippo.kulttuurivaihto@gmail.com.

Lähetetä osoitteeseen: ippo.kulttuurivaihto@gmail.com maaliskuun 31. päivään mennessä:

1) japaniksi tai englanniksi täytetty hakulomake 

2) opettajan kirjoittama vapaamuotoinen suosituskirje (englanniksi tai japaniksi)

3) linkki lyhyeen videoon (1-5 minuuttia), jossa esittelet itsesi japaniksi

 

24.3.2018 JOYry:n ja Turun yliopiston järjestämä Japanin puhetilaisuus Jokavuotinen JOY ry:n puhetilaisuus järjestetään tänä vuonna Turun Japani-päivien yhteydessä. Puhetilaisuuteen voi tulla 1-2 esitystä per koulu. Japanin Opettajain yhdistys JOY ry. maksaa osallistujien matkakulut joko osittain tai kokonaan. Kaikki osallistujat saavat 50 euron lahjakortin. Jotkut osallistujat saavat sponsorin lahjan. Kaikki puheen pitäjät voivat osallistua ilmaiselle illalliselle puhetilaisuuden jälkeen. Ilmoittautumiset lähetetään (koulun ja opettajan nimi sekä kuinka monta opiskelijaa haluaa osallistua) JOY ry:lle sähköpostiosoitteeseen sihteeri@nihongo.fi 31.1.2018 mennessä.

Osoite: Turun yliopisto, Publicum, Assistentinkatu 7

Ovet aukeavat klo 11, puhetilaisuus klo 13-16 

Julisteen voit ladata tästä. 

23.-24.3.2018 Turun Japani-päivät.  Ippo-hanke on mukana järjestämässä Turun Japani-päiviä 23.-24.3. yhdessä Turun sivistystoimen, Hanako-hankkeen, Turun yliopiston, Turun AMK:n ja useiden järestöjen kanssa. Tapahtuma on yleisölle avoin,  ja ilmainen, ja siellä esitellään Japanin kieltä ja kulttuuria monipuolisesti ja nuorisoa kiinnostavalla tavalla. Seuraa tapahtumaa Ippo-hankkeen FaceBook-sivuilla.

Osoite:Turun suomenkielinen työväenopisto, Kaskenkatu 5

Ständejä, työpajoja ja ohjelmaa klo 11-17, elokuvaesitys klo 18-20 

Julisteen voit ladata tästä:   

Ippo-verkoston kouluille tarjotaan avustusta matkakuluihin. Avustusta myönnetään 25 euroa/oppilas, kuitenkin maksimissaan 250 euroa/oppilaitos. Matka-avustus maksetaan jälkikäteen oppilaitokselle tositteita vastaan (matka- tai yöpymiskulut Turussa). Lasku lähetetään sähköpostiosoitteeseen: ulla.saari@nurmijarvi.fi) Matka-avustusta hakevien oppilaitosten tulee ilmoittaa osallistumisestaan etukäteen. Ilmoittautumislinkki on tässä

30.6.2017 Ippo-hankkeelle myönnettiin valtionavustusta vuosille 2017-2018. Opetushallitus asetti haettavaksi 2.5. - 31.5.2017 valtionavustukset perusopetuksen ja lukiokoulutuksen kv-toiminnan kehittämiseen. Hakemuksia vastaanotettiin yhteensä 92, joista viisi koski kansallista koordinointia, Ippo-hanke oli yksi kansallisen koordinoinnin hankkeista. Opetushallitus päätti valtionavustusten jaosta 30.6.2017.Valtionavustusta myönnettin yhteensä 58 hankkeelle, myös Ippo-hankkeelle.

Kesäkuu - lokakuu 2017: Pilottihanke  lukiolaisten työharjoittelu Hamamatsun kaupungissa. Lumon lukion ja Rajamäen lukion japaninkursseille osallistuneista opiskelijoista kolme valittiin työharjoitteluun japanilaiseen yritykseen  Hamamatsun Miyakodaan.  Kerromme heidän kuulumisiaan FaceBookin ja Ippo-hankkeen blogin kautta.

1.6.2017 Stipendikirjoja jaetaan verkoston koulujen ahkerille ja motivoituneille japanin opiskelijoille.  Verkoston koulujen on lähetettävä tiedot stipendinsaajista Ippo-hankkeen koordinaattorille perjantaihin 19.5. mennessä.

Huhtikuu 2017: Japanin B3-kielen OPS japanin kielinen käännös julkaistu Ippo-hankkeen blogissa.  Tutustukaa, ja kertokaa asiasta kiinnostuneille. 

8.12.2016 Japani-aiheinen seminaari Hanako-hankkeen ja Ippo-hankkeen yhteinen tapahtuma: Rajoja ylittävät osaajat Suomi - Japani  klo 10-16. HANAKO- ja IPPO-hanke esittäytyvät, paneelikeskustelu opiskelijoiden ja opettajien kokemuksista Japanissa, Opetushallituksen puheenvuoro, suomalaiset yhtiöt kertovat tuotteistaan, vieraita Japanista.  Osoite:  Keuda Keravan yksikkö, osoite Keskikatu 3A 

9.12. 2016 Japani! Hanako-hankkeen ja Ippo-hankkeen yhteinen opiskelijatapahtuma  Järvenpään Keudassa klo 9-12. ! Esitelmiä ja työpisteitä. Paikka: Järvenpää, Sibeliuksenväylä 55A, Paatela -rakennus, luokkatila 117. Lue tapahtumasta Ippo-hankkeen blogista!

Lokakuu 2016: B3 japanin englanninkielinen käännös julkaistu Ippo-hankkeen blogissa.  

30.10. 2016 Ippo-hanke on mukana Japani-päivässä Helsingin Annantalolla

Elokuu 2016 - Opetushallitus myönsi rahoituksen Ippo-hankkeelle lukuvuodeksi 2016-2017

Toukokuu 2016 - stipendikirjat verkoston oppilaitosten ansioituneille opiskelijoille

Onnittelut stipendikirjojen saajille!

15. tammikuuta 2016 - Kiikarissa Kiina ja Japani: Ippo- ja Yanzu-hankkeen yhteinen seminaari

Yhteinen seminaari kiinankielen Yanzu-hankkeen kanssa Helsingin Hakaniemessä Opetushallituksen tiloissa (4. kerroksen aula - Hakaniemenranta 6, 00530 Helsinki) ) perjantaina 15.1.2015. klo 9:00-15:00.

Juhlistamme tilaisuudessa japanin- ja kiinankielen saamista uuteen lukion opetussuunnitelmaan. Aiheina mm. kiina ja japani uusina B3-kielinä, Kiina ja Japani mediassa sekä kotikansainvälisyystapahtumat. Vieraina monipuolinen joukko eri alojen asiantuntijoita. Tervetuloa mukaan!

Seminaarin ohjelman voi ladata tästä .

Ilmoittautuminen päättynyt. 

10. joulukuuta 2015 Minna no Nippon - oppilastapahtuma Lahdessa

Tervetuloa Japani-aiheiseen opiskelijatapatumaan yläkoululaisille, lukiolaisille, ammattikoululaisille ja
opetushenkilöstölle torstaina 10.12.2015 klo 10-15. Tapahtumapaikka on Koulutuskeskus Salpaus: Ståhlberginkatu 4B, 15110 Lahti. Ohjelmassa japaninkielen opintoja, Japani-kokemuksia ja Japani harrastuksia:
musiikkia, puheenvuoroja, työpajoja, keskusteluhuoneita ja japanilaisia vieraita. 

Ippo-verkoston koulun opiskelijoille ilmainen bussikuljetus Helsingin keskustasta Rajamäen kautta Lahteen. Bussin aikataulu ja ajoreitti ilmoitetaan myöhemmin.

Tilaisuus on maksuton ja osallistujille tarjotaan lounas

Lisätietoja: pirkko.ikonen@salpaus.fi, ulla.saari@nurmijarvi.fi

Tapahtuman esitteen voi ladata tästä. 

27.10.2015 Lukion opetussuunnitelman perusteet 2015 julkaistu - Japani mukana!

Opetushallituksen laatimassa uudessa opetussuunntielmassa on ensimmäistä kertaa mukana Japanin kieli. Uuteen opetussuunnitelmaan voi tutustua Opetushallituksen nettisivuilla. Ippo-hankkeen blogiin on koottu opetussuunitelman tärkeimmät japaninkieltä koskevat osuudet . Lukion opetussuunnitelman perusteiden 2015 mukaan laadittu opetussuunnitelma otetaan käyttöön lukion aloittavilla opiskelijoilla 1.8.2016 lukien, ja käyttöönotto etenee vuosiluokka kerrallaan.

 

Heinäkuu 2015 - Ippo - hankkeelle myönnetty valtionavustus vuodelle 2016

Opetushallitus myönsi Ippo-hankkeelle jatkorahoitusta ensi vuodeksi. Lista kaikista valtionavustusta saaneista hankkeista löytyy tästä. Tästä on hyvä jatkaa

Toukokuu 2015 - Kansainvälistymisen valtionavustusten haku 2015

Ippo-hanke on Opetushallituksen rahoittama hanke, ja jatkorahoitusta hankkeelle haetaan vuosi kerrallaan. Haimme toukokuun lopulla valtionavustusta peruskoulujen ja lukioiden kansainvälistämiseen ensi vuodeksi. Saamme tiedon päätöksestä heinäkuussa. 

Kansainvälistämiseen jaettava määräraha on puolittunut aiempien vuosien tasosta. Leikkauksen taustalla ovat valtiontalouden säästötoimet.Ministeriön päätöksen mukaisesti tuettavissa kansainvälistämishankkeissa tulee vahvistaa oppilaiden ja opiskelijoiden mahdollisuuksia toteuttaa kansainvälisten yhteyksien avulla verkostoitumista, saada mahdollisuuksia tutustua erilaisiin kulttuureihin ja omaksua kulttuurien välisen toiminnan tapoja. Koulussa (tai muuten) hankitun kielitaidon monipuolista hyödyntämistä tuetaan osana kansainvälistä kasvatusta. Avustuksesta tuetaan hankkeita, jotka vahvistavat kustannustehokkaita ja innovatiivisia tapoja toimia kansainvälisesti ja globaalisti.

30.5.2015 Kirjastipendejä Ippo-verkoston koulujen japaninopiskelijoille

Ippo-hanke jakoi kevätjuhlassa kirjastipendejä verkostoonsa kuuluvien oppilaitosten innokkaille ja motivoituneille japanin opiskelijoille. Kirjastipendejä jaettiin seuraavissa oppilaitoksissa: Helsingin kielilukio, Rajamäen lukio, Rajamäen yläaste, Nurmijärven yhteiskoulun lukio, Porin lyseon lukio, Töölön yhteiskoulun aikuislukio, Joutsenon Opisto, Kalajoen lukio, Luostarivuoren koulu.

5.5.2015 Vuoden 2016 lukion vieraitten kielten OPS-luonnoksen kommentointitilaisuus Helsingin yliopistolla klo 12-15.

Osoite: Unioninkatu 38, A-talo, Luokka A206 (2. krs.)

Kokouksen aikana käymme läpi Opetussunnitelman Euroopan ulkopuolisia kieliä koskevan osuuden, ja kommentoimme opetussuunnitelmaluonnosta hankkeen nimissä Opetushallitukselle.  Viimeinen ilmoittautumispäivä 1.5. Tilaisuuteen ilmoittaudutaan tästä linkistä. Kokoukseen osallistuvien tulee ehdottomasti tutustua etukäteen uuteen Opetussuunitelmaluonnokseen.

9.3.2015 Ippo-hankkeen 2014 vuosikertomuksen voi lukea Ippo-hankeen blogista .

14.12.2014 Ippo-koulujen elokuvanäytös Kino Engelissä Helsingissä (Prinsessa Kaguyan taru).

31.10.2014 HYVÄT KÄYTÄNTEET: Hanako-Ippo seminaari Espoon Omniassa
Ammatillisten oppilaitosten Japani-verkosto Hanako ja Japania lukiossa ja peruskoulussa -verkosto Ippo järjestävät  yhteisen seminaarin. Seminaarin aikana pohdimme mm. peruskoulujen, lukioiden ja amaatillisten oppilaitosten yhteistyömahdollisuuksia japanin kielen ja kulttuurin opetuksen suhteen ja esittememme eri oppilaitoksissa käytössä olevia hyviä käytenteitä.  Teemoja on eritelty tarkemmin ilmoittautumislomakkeessa. Seminaariin ovat erityisen tervetulleita ammatillisten oppilaitosten, peruskoulun ja lukion japanin opetuksesta kiinnostuneet opettajat, rehtorit ja heidän oppilaitoksensa opiskelijaedustaja. Viimeinen ilmoittautumispäivä on 29.9.2014.Seminaari on ilmainen.   Ilmoitttautumislomake löytyy tästä.

Paikka: Espoon Omnia, Kirkkokatu 16,  02070 Espoo 

Aika :  pe 31.10.2013 klo 9-15
Toukokuu 2014 - Kirjastipendejä jaossa

Ippo-hanke myöntää Ippo-verkostoon kuuluvien oppilaitosten opiskelijoille kirjastipendejä. Stipendit on tarkoitettu motivoituneille ja ahkerille japanin kielen opiskelijoille, 1 kirja/koulu. Opiskelijan nimi, oppilaitoksen nimi ja osoite on toimitettava Ippo-hankkeen koordinaattorille 16.5. mennessä. 

6.5. Ippo-hankkeen kevätkokous 2014
Klo 9-15 Ressun lukion tiloissa, Kalevankatu 8-10, Helsinki
Vapaamuotoinen keskustelu- ja pohtimistilaisuusuus, jossa käsitellään mm. uutta opetussuunnitelmaa, Ippo-kuulumisia ja suunnitellaan tulevaa. Ohjelma ja ilmoittautumislomake tästä linkistä. 
Tervetuloa koko päiväksi tai osaksi aikaa.
8.11.2013 Itä kutsuu: Ippo ja Yanzu kohtaavat - seminaari

Seminaarin aiheena lukioiden japanin ja kiinan opetuksen yhteiset haasteet.

Paikka: Hotel Arthur, Vuorikatu 19, 00100 Hki 

Aika : pe 8.11. klo 9:00-15:30 
Seminaari on ilmainen

Seminaarin ohjelman voi tulostaa tästä.

Anna-Kaisa Mustaparran esitys: Opetussuunitelman perusteiden uudistamisen suuntaviivoja kielissä

Ulla Saaren työpaja: Oppimateriaalia Aasian kieliin! Mitä perusasioita pitää huomioida luodessa oppimateriaalia japanin ja kiinan B2- ja B3-kursseille?

22.11.2013 - 31.10.2014 Koulutusta japanin ja kiinan kielen opettajille

Opetushallituksen rahoittama ja osallistujille ilmainen Kiinan ja japanin didaktiikka -koulutus (10 op) käynnistyy  Helsingin yliopston koulutus ja kehittämiskeskus Palmeniassa. Osanottajat on valittu.

15.8.2013 Opetushallitus on myöntänyt Ippo-hankeelle lisärahoitusta vuoden 2014 loppuun.

Japanin kieltä opettavat koulut ja opettajat jatkavat verkostoitumista, ja olemassa olevaa verkostoa vahvistetaan. Tärkeä tavoite on japanin peruskoulu- ja lukio-opetuksen opetuksen yhtenäistäminen ja opsien kehittäminen. Ensimmäinen askel on japanin kielen OPS-työryhmän ja japaninkielen opetusmateriaalityöryhmän kokoaminen. Ryhdymme kehittämään japanin kielen oppimateriaalia peruskouluun ja lukioon. Japanin opiskelijoiden kannustaminen ja motivointi jatkuu. Listan vuonna 2013 hyväksytyistä kansainvälisyyshakemusista löydät tästä.

Ippo-koulujen verkoston luominen on meneillään!

Koulu liittyy Ippo-verkostoon rehtorin ja japanin opettajan täytettyä ja toimitettua hankekoordinaattorille alkukartoituskyselyn! Toivomme, että alkukartoituskyselyyn vastataan mahdollisimman pian! 

13.4.2013 Ippo-hankkeen esittely Japanin kielen puhetilaisuudessa 

JOY ry: n järjestämä Japanin kielen 28. puhetilaisuus  pidettiin tänä vuonna Helsingin kaupungin työväenopiston keskisen alueopiston juhlasalissa. Puhetilaisuuteen osallistui japanin opiskelijoita 11 oppilaitoksesta ympäri Suomen. Opetusneuvos Paula Mattila Opetushallituskesta luennoi aiheesta Kieltenopetus uuditumisen edessä. Hankekoordinaattori Ulla Saari kertoi tilaisuudessa Ippo-projektista. (Esitelmäkalvot saat tästä.)